top of page
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram

Waarom je geen kamelenrit in de woestijn moet doen

  • Lana Goossens
  • Apr 11
  • 3 min read

Rajasthan, de regio in het noordwesten van India, staat bekend om zijn woestijnen, forten, paleizen en kleurrijke cultuur. Tijdens onze reis door Rajasthan en ons verblijf in Osian en Jaisalmer zagen we veel toeristen een ritje maken door de woestijn op een kameel. Wij kozen er bewust voor om dit niet te doen. Hoewel dit voor toeristen vaak wordt gezien als een unieke ervaring, zijn er verschillende bezwaren met betrekking tot het welzijn van kamelen. De laatste jaren lees je gelukkig steeds meer over het dierenwelzijn bij toeristische plekken, denk bijvoorbeeld aan de impact van ritjes op het welzijn van olifanten, maar we kunnen het niet vaak genoeg blijven herhalen. Daarom bespreken we in dit blog waarom een kamelenrit niet verantwoord is en welke alternatieve activiteit je kunt overwegen.

Uitbuiting van kamelen en gebrek aan zorg

Kamelen worden vaak ingezet voor toeristische ritten in de woestijn omdat ze goed aangepast zijn aan het ruige, droge woestijnklimaat. Echter, de manier waarop ze worden behandeld is in veel gevallen verontrustend. Kamelen worden vaak blootgesteld aan lange ritten onder zware omstandigheden, zonder voldoende rust of voedsel en water. Dit kan leiden tot fysieke uitputting, gewrichtsproblemen, huidirritaties en zelfs verwondingen door slecht passende zadels en ongeschikte ruiters.


In veel gevallen krijgen kamelen tijdens deze ritten niet de juiste zorg die ze nodig hebben. Ze werken lange uren zonder voldoende rust of aandacht voor hun welzijn. Dit gebrek aan verzorging kan leiden tot ziektes en vermoeidheid. Kamelen, zoals alle dieren, kunnen gestrest raken door het constante transportwerk. Stress kan leiden tot gedragsveranderingen, verminderde weerstand en gezondheidsproblemen. Bovendien is er vaak weinig toezicht op hoe goed de kamelen verzorgd worden, waardoor het dierenwelzijn vaak wordt verwaarloosd.


We kunnen ons voorstellen dat je als argument aangeeft dat kamelen door de lokale bevolking al jarenlang bereden worden, dus wat maakt een extra rondje met toeristen dan echt uit? Toeristen dragen vaak extra gewicht (denk aan zadels en tuig) of worden met meerdere mensen tegelijk op een kameel gezet, wat kan leiden tot rugproblemen en verwondingen bij de dieren. Daarnaast gebruikten inheemse gemeenschappen hun kamelen functioneel en met zorg, terwijl toerisme vaak draait om winst, waarbij het welzijn van de dieren ondergeschikt raakt. Als de lokale gemeenschap en diegene die de kamelen voor het toerisme gebruiken steeds vaker nee horen van toeristen hebben wij hoop dat er in de toekomst minder kamelenritjes aangeboden gaan worden. De regel geldt immers vaak: wanneer er geen vraag naar is, is er ook geen aanbod.


Alternatieven voor een bezoek aan de woestijn

Gelukkig zijn er alternatieven die meer diervriendelijk zijn, terwijl je nog steeds kunt genieten van de schoonheid van de woestijn.


  1. Jeep safari’s

    Een van de meest diervriendelijke opties is het maken van een jeep safari door de woestijn. Dit biedt de mogelijkheid om de woestijn te verkennen zonder dat dieren als kamelen gebruikt hoeven te worden.


  2. Wandelen en zelf verkennen

    Voor de avontuurlijke reiziger is wandelen door de woestijn ook een optie. Dit geeft je de vrijheid om het landschap in je eigen tempo te verkennen, met minimale impact op het milieu en dieren. Overweeg hierbij om een lokale gids te huren die je de weg wijst.


Het draait allemaal om bewuste keuzes maken. Een ritje op een kameel lijkt onschuldig, maar heeft verborgen gevolgen. Door voor diervriendelijke alternatieven te kiezen, help je de woestijn en haar bewoners – zowel mens als dier! En kun je nog steeds genieten van de schoonheid van de woestijn.

Comentarios


bottom of page