top of page
Lana Goossens

Populaire vegan gerechten uit Kerala (Zuid-India)

Kerala, de zuidwestelijke kuststaat van India, staat bekend om zijn rijke culinaire tradities die vaak plantaardige ingrediënten en specerijen gebruiken. Hieronder beschrijven we enkele van de populairste vegan gerechten uit deze regio.


Avial

Avial is een heerlijk gerecht dat bestaat uit een mix van groenten zoals wortels, bonen, pompoen en yam, gekookt in kokosmelk en op smaak gebracht met kerrieblaadjes en komijn. Het heeft een dikke, romige textuur en een milde, maar rijke smaak.


Thoran

Thoran is een droog geroerbakt groentegerecht, bereid met fijngesneden groenten zoals kool, wortel, of groene bonen, gemengd met geraspte kokos, kerrieblaadjes, mosterdzaadjes en groene chilipepers. Het is licht en smaakvol, en een perfecte bijgerecht bij rijst.


Erissery

Erissery is een traditionele curry gemaakt van pompoen of yam, gekookt met linzen en een pasta van kokos, komijn en groene chili. Het gerecht wordt vaak gegarneerd met geroosterde kokossnippers en kerrieblaadjes, wat zorgt voor een rijke en complexe smaak.


Puttu

Puttu is een gestoomde cake gemaakt van rijstmeel en geraspte kokos, vaak geserveerd als ontbijt of lunch. Puttu heeft een unieke cilindrische vorm en wordt meestal gegeten met verschillende bijgerechten zoals Kadala curry, bananen of suiker en ghee (geklaarde boter).


Kadala Curry

Kadala Curry is een zwarte kikkererwtencurry, gekookt in een pittige saus van kokosmelk, uien, tomaten, en een mengsel van specerijen zoals koriander, komijn en kaneel. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met puttu (gestoomde rijstmeelcake) of appam (dunne pannenkoeken).


Vegetable Stew

Deze milde groentestew wordt bereid met kokosmelk en een mix van groenten zoals aardappelen, wortelen, en bonen, gekruid met kaneel, kardemom en kruidnagel. Het is vaak geserveerd met appam (dunne pannenkoeken).


Sambar

Sambar wordt vaak gegeten als onderdeel van een hoofdmaaltijd. Het is een hartige en pittige linzensoep bereid met groenten, tamarinde en een speciale kruidenmix. Sambar wordt traditioneel geserveerd met gestoomde rijst en een papadam of als bijgerecht bij ontbijtgerechten zoals idli (gestoomde rijstcakejes), dosa (gefermenteerde pannenkoek), of vada (gefrituurde linzenkoekjes).


Inji Curry

Inji Curry is een pittige gembercurry die een balans biedt tussen zoete, zure en pittige smaken. Het wordt gemaakt met tamarinde, suikerriet, gember, en een mix van kruiden, wat zorgt voor een smaakvolle en verfrissende bijgerecht.

10 views0 comments

Comments


bottom of page