top of page
Lana Goossens

10 gerechten die je zeker moet proberen in India

India is een culinair walhalla met een diversiteit aan smaken, ingrediënten en kookstijlen. Van de kruidige curry's van het noorden tot de lichte, kokosnootrijke gerechten van het zuiden, de Indiase keuken is ontzettend veelzijdig en je zult in dit land dan ook kunnen genieten van heerlijke geuren en smaken. Hier zijn tien gerechten die je wat ons betreft absoluut een keer moet proberen tijdens je reis door India:

1. Masala Dosa

Oorsprong: Zuid-India


Masala Dosa is een dunne, knapperige pannenkoek gemaakt van gefermenteerd rijst- en linzenbeslag, gevuld met een pittige aardappelvulling. Geserveerd met kokoschutney en sambar (een pittige linzensoep), is het een populaire keuze voor ontbijt of lichte maaltijd.


2. Chole Bhature

Oorsprong: Punjab, Noord-India


Chole Bhature is een populaire Noord-Indiase combinatie van pittige kikkererwten (chole) en gefrituurd brood (bhature). Het gerecht wordt vaak geserveerd met een kant van gesneden uien, groene chilipepers en een scheutje citroensap.


3. Pani Puri

Oorsprong: Mumbai, West-India


Pani Puri is een populaire streetfood-snack bestaande uit kleine, holle knapperige bolletjes gevuld met gekruide aardappelen, kikkererwten, tamarinde chutney en pittig muntwater. Het is een verfrissend en smaakvol gerecht dat je smaakpapillen zeker zal prikkelen.


4. Dhokla

Oorsprong: Gujarat, West-India


Dhokla is een luchtige en lichte snack gemaakt van gefermenteerd rijst- en kikkererwtenbeslag. Het wordt gestoomd tot een cakeachtige consistentie en op smaak gebracht met mosterdzaadjes en currybladeren. Geserveerd met groene chutney, is dhokla een gezonde en smaakvolle snack of ontbijtoptie.


5. Aloo Gobi

Oorsprong: Noord-India


Aloo Gobi is een eenvoudige, maar smaakvolle roerbakschotel van aardappelen en

bloemkool, gekookt met uien, tomaten, kurkuma, komijn en andere specerijen. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met chapati of rijst en is een gerecht die in veel Indiase huishoudens gegeten wordt.


6. Chana Masala

Oorsprong: Punjab, Noord-India


Chana Masala is een pittige en hartige curry gemaakt van kikkererwten, gekookt met uien, tomaten, knoflook, gember en een mengsel van specerijen zoals garam masala, koriander en komijn. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met rijst of bhature (gefrituurd brood).


7. Baingan Bharta

Oorsprong: Punjab, Noord-India


Baingan Bharta is een rokerige auberginecurry, gemaakt van geroosterde en gepureerde aubergines, gekookt met uien, tomaten, groene chilipepers en specerijen. Het gerecht heeft een unieke, rokerige smaak en wordt vaak geserveerd met chapati of naan.


8. Vegetable Biryani

Oorsprong: Hyderabad, Zuid-India


Vegetable Biryani is een aromatisch en kleurrijk rijstgerecht, bereid met gemengde groenten, basmatirijst, saffraan en een mengsel van specerijen zoals kardemom, kruidnagel en kaneel. Het gerecht wordt vaak geserveerd met raita (yoghurtsaus) en een pittige saus.


9. Pav Bhaji

Oorsprong: Mumbai, West-India


Pav Bhaji is, net als Pani Puri, ook een populaire streetfoodsnack bestaande uit een pittige groentencurry (bhaji) geserveerd met zachte broodjes (pav). De curry is rijk en vol van smaak, vaak gegarneerd met een klodder (plantaardige) margarine, gesnipperde uien en een partje citroen.


10. Masoor Dal

Oorsprong: Noord-India


Masoor Dal is een voedzame linzencurry gemaakt van rode linzen, gekookt met uien, tomaten, knoflook, gember en een mengsel van specerijen. Dit eenvoudige maar smaakvolle gerecht wordt meestal geserveerd met rijst of roti.


Krijg je bij het lezen van al dit lekkers al honger? Geniet tijdens je reis van al het lekkers wat India te bieden heeft. Gedurende de groepsreis in Noord-India bezoeken we ook de kruidenmarkt en leer je zelf Indiaas koken tijdens een kookworkshop. Wat zijn jullie favoriete gerechten vanuit de Indiase keuken? Laat het ons vooral weten!

13 views0 comments

留言


bottom of page