Als je van plan bent naar India te reizen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de benodigde vaccinaties om jezelf te beschermen tegen ziektes die in dit diverse land voorkomen. India staat bekend om zijn prachtige cultuur, rijke geschiedenis en adembenemende landschappen, maar ook om zijn uitdagingen op het gebied van hygiëne en gezondheid. Om je reis zo veilig en plezierig mogelijk te maken, is het verstandig om je te laten vaccineren tegen bepaalde infectieziekten. Maar welke vaccinaties zijn nu echt noodzakelijk en welke zijn aan te raden, afhankelijk van je reisroute en verblijfsduur?
In dit blog zetten we alles helder op een rijtje, zodat je goed voorbereid en zonder zorgen kunt genieten van je tijd in India.
Laat je altijd adviseren door een deskundige!
Onderstaande inentingen zijn aanbevolen:
Hepatitis A
Dit is een leverontsteking, door een virus dat wordt overgebracht door slechte hygiëne. Iedereen die India bezoekt wordt aanbevolen een vaccinatie tegen Hepatitis A te nemen. Doe dit minimaal 2 weken voor vertrek. Wanneer je de vaccinatie binnen 6 tot 12 herhaalt, heb je levenslange bescherming. Vergeet niet op reis je handen regelmatig te wassen, zeker voor het eten en na een toilet bezoek.
Buiktyfus
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en ook deze wordt overgebracht door slechte hygiëne. Deze vaccinatie wordt voornamelijk aanbevolen wanneer je langer dan twee weken in India verblijft, maar door de slechte hygiëne in India is het misschien toch slim om de prik ook bij een korter verblijf te halen. Haal deze vaccinatie ook minimaal twee weken voor vertrek.
DTP
De ziektes difterie, tetanus en polio worden veroorzaakt door virussen en bacteriën en komen veel voor in India. Daarom wordt ook deze vaccinatie aangeraden, ongeacht je verblijfsduur en kan je het beste één tot twee weken voor vertrek halen.
Onderstaande inentingen kan je eventueel nemen en hangt af van jouw situatie:
Hepatitis B
Net zoals Hepatitis A is dit een ontsteking van de lever en kan je met dit virus besmet raken door seksueel contact, bloed en speeksel. Deze vaccinatie wordt aanbevolen als je langer dan 3 maanden in India verblijft of als je vrijwilligerswerk gaat doen waarbij je met bloed of speeksel in aanraking kunt komen. Voor hepatitis B heb je drie inentingen nodig, je bent dan levenslang beschermd. Het beste is om minimaal 7 maanden voor je reis te beginnen, zodat je ze alle drie hebt voordat je op reis gaat. Kom je minimaal één maand van te voren, dan kun je nog twee inentingen halen en krijg je de laatste bij terugkomt. Je bent dan wel iets minder goed beschermd.
Mazelen (BMR)
Wanneer je als kind geen mazelen of geen vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt het aangeraden om een BMR inenting te halen. Dit kun je het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.
Rabiës (hondsdolheid)
Vanwege de vele straathonden, apen en vleermuizen is het slim om je te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie wordt voornamelijk aangeraden als je langer dan drie maanden in India bent, maar kan je voor de zekerheid ook nemen bij een korter bezoek. De ziekte is zonder snelle behandeling namelijk altijd dodelijk en wanneer je wordt gebeten moet je direct met spoed naar een ziekenhuis. Voor bescherming heb je drie inentingen nodig, met een pauze van drie tot vier weken, laat je daarom op tijd vaccineren. Ook wanneer je ingeënt bent, moet je direct naar het ziekenhuis voor een injectie als je gebeten bent, maar heb je net wat meer tijd.
Gele koorts
Je bent verplicht je te vaccineren tegen gele koorts als je in de zeven dagen voordat je in India aankomt in een gele koorts land bent geweest, dit geld ook wanneer het alleen om een overstap gaat. Kom je direct vanuit Nederland of een andere Europees land, heb je deze vaccinatie niet nodig. In India zelf komt geen gele koorts voor en de vaccinatie kun je het beste minimaal 10 dagen voor vertrek halen.
Malariatabletten
In delen van India komt Malaria voor. Daarom wordt er voor bepaalde delen geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen. Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door lange kleding te dragen, het gebruik van DEET en een klamboe.
Comments