top of page
Daniëlle Choudhary-Kwint

Pas op voor de Delhi Belly!

Delhi Belly is een term die onder reizigers gebruikt wordt om ook wel reizigers diarree in India aan te duiden. Meestal ongevaarlijk, maar vervelend om tijdens het reizen te hebben. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater en het voedsel is een van de hoogste ter wereld waardoor ons lichaam niet zoveel gewend is. Daarom wordt bijna iedereen wel een keer ziek in India, maar dat moet je natuurlijk niet tegenhouden om dit bijzondere land te bezoeken. Per reiziger kunnen de klachten verschillen, meestal blijft het beperkt tot een vervelend gevoel, maar je kunt ook dagen op het toilet zitten.


1. Kraanwater

Als Westerse toerist kun je in India niet uit de kraan drinken. Drink daarom altijd mineraalwater, maar let wel op dat de dop nog geseald is. Er gaan namelijk verhalen rond dat flesjes opnieuw worden gevuld met kraanwater, vermorzel daarom ook je eigen flesje wanneer je die weggooit. Wil je meehelpen om het afvalprobleem in India te verkleinen? Maak dan wanneer mogelijk gebruik van gefilterd water. In sommige ‘luxere’ accommodaties is het mogelijk om gratis of tegen een kleine vergoeding je waterfles te vullen.


2. Tandenpoetsen

Poets ook je tanden de eerste paar dagen met mineraal of gefilterd water. Het water kan zoveel bacteriën bevatten dat je hierdoor al een Delhi Belly kan oplopen. Na enkele dagen went je lichaam langzaam en kun kraanwater gaan gebruiken. Maar slik het water nooit door!


3. Schone glazen

Controleer in een restaurant altijd of je glas goed schoon is, het kan namelijk voorkomen dat er nog wat afwaswater in staat.


4. IJsblokjes

Laat waterijs en ijsblokjes ook staan, dit wordt zeker op straat nog wel eens van kraanwater gemaakt. Ben je in een goed restaurant, vraag dan waar ze hun ijsblokjes van maken. Twijfel je, geef dan altijd aan dat je je drankje zonder ijsblokjes wilt.


5. Rauwe producten

Eet geen rauwe groentes of ongeschild fruit. De groentes in India worden vaak gewassen met kraanwater, dus wanneer je een salade besteld kun je hier flink ziek van worden. Hetzelfde geldt voor fruit. Op de markt wordt het meestal besprenkeld met water, zodat het er mooier uitziet. Koop daarom alleen fruit dat je zelf nog kunt wassen en schillen.


6. Eet geen vlees

Zelf ben ik veganist en denk dat dit ook een van de redenen is waarom ik nog nooit ziek ben geworden in India. Vlees bederft snel als het ongekoeld bewaard wordt en vis blijft ook niet altijd goed wanneer het een lange reis moet maken naar het binnenland. Verder hebben ze zo veel lekker eten in India, zonder vlees, dus verhongeren ga je echt niet!


7. Was je handen, vaak!

Misschien heel vanzelfsprekend, maar ik moest er wel even aan wennen. Was je handen met zeep voor het eten, na een toilet bezoek, wanneer je met het openbaar vervoer hebt gereisd en wanneer je gewoon buiten geweest bent. Op die manier verklein je de hoeveelheid bacteriën die je binnen kunt krijgen.


8. Draag makkelijke schoenen

Het dragen van instapschoenen of slippers kan ook helpen een Delhi Belly te voorkomen. Dit omdat losse veters ongetwijfeld in contact komen met viezigheid, jij ze vervolgens strikt en je handen een bron van bacteriën zijn geworden. Daarnaast moet je in India bij een tempel altijd je schoenen uit doen, met instapschoenen of slippers doe je dit gemakkelijk zonder eraan te zitten.


9. Eet waar de locals eten

Daarnaast kan het helpen te eten waar het druk is, zien dat je eten vers bereid wordt en smaakt het niet, laat het dan gewoon staan.


Toch ziek geworden?


Blijf je maar naar de wc rennen? Dan heb je toch last gekregen van de Delhi Belly. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je niet uitdroogt, zeker als de diarree langer dan een dag aanhoudt. Probeer goed water te drinken en het liefst met ORS erin opgelost. Heb je dit niet van thuis meegenomen, dan moet je even langs de apotheek in India. Mocht dit niet in de buurt zijn, kun je het ook zelf maken. Meng hiervoor 1 liter water met 8 theelepels suiker en 1 theelepel zout. Wanneer je langzaam weer iets kunt gaan eten, dan is gekookte witte rijst een veilige keuze.


Je kunt ook kiezen om gebruik te maken van diarreeremmers, dit is alleen geen verstandige keuze. Het middel werkt alleen stoppend en de infectie gaat er niet van over. Laat daarom je lichaam gewoon een paar dagen rusten en neem het alleen als je echt een trein of vlucht moet nemen.


Blijf je lang ziek, ga dan toch voor de zekerheid langs een dokter. Voor informatie kun je altijd langs de receptie van je accommodatie lopen, zij weten vaak waar je het beste naar toe kunt en kijken echt niet raar op van weer een westerse toerist met diarree.


Durf jij nog naar India? Gewoon doen!

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page